Boom kappen

Algemeen

Wilt u een boom of een houtopstand kappen? Dan heeft u soms een vergunning nodig. Een houtopstand is een groep bomen, boomvormers, struiken, hakhout of andere houtachtige gewassen. Allemaal natuur dat mogelijk onderdeel uitmaakt van hakhout, een houtwal, een grotere (lint)begroeiing van heesters en struiken, een beplanting van bosplantsoen, een struweel of een heg.
Ook als u een boom flink wilt snoeien heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u de kroon uit de boom wilt snoeien voor meer dan 20 procent.

Vergunning

In de groene kaart bij de Bomenverordening Schagen 2018 kunt u zien wanneer u een vergunning nodig heeft. De bomen of houtopstanden die op de groene kaart staan zijn kapvergunningplichtig. U heeft dan een kapvergunning nodig.

Aanvraag

Via het omgevingsloket.nl kunt u een vergunning aanvragen. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig. Bedrijven hebben eHerkenning nodig.

Houdt u de volgende gegevens bij de hand:

  • Het soort boom dat u wilt kappen. Of de soorten als u meer dan 1 boom wilt kappen.
  • Hoeveel bomen u wilt kappen.
  • Een plattegrond van het terrein. Op de plattegrond geeft u aan waar de boom of bomen staan die u wilt kappen.
  • Foto’s van de boom of bomen die u wilt kappen.
  • De reden waarom u de boom of bomen wilt kappen.
  • Vraagt u een vergunning aan namens de eigenaar? Voeg dan ook zijn of haar toestemming bij uw aanvraag.

Procedure

Heeft u uw aanvraag gedaan? Dan behandelt één van onze collega's uw aanvraag. Dit is uw contactpersoon voor uw aanvraag. Is uw aanvraag niet compleet of zijn er nog dingen onduidelijk? Dan ontvangt u van ons een brief met daarin aangegeven welke stukken ontbreken.

Termijn

In de meeste gevallen duurt de behandeling van uw aanvraag niet langer dan 8 weken. Wij kunnen deze termijn met 6 weken verlengen. Beslissen wij niet binnen deze termijn? Dan verlenen wij automatisch de vergunning. We noemen dat ‘van rechtswege verlenen’. Moeten wij een uitgebreide procedure volgen? Dan laten wij u dat weten.

Afwijzing

Het kan zijn dat wij uw verzoek afwijzen. In dat geval krijgt u geen kapvergunning.

Dit kan het geval zijn als wij het belang van de natuur belangrijker vinden. Bijvoorbeeld als er in de boom beschermde dieren leven. Ook kan een boom een landschappelijke waarde hebben. Hierbij accentueert de boom een structuur in het landschap, stad of dorp. Als de boom beeldbepalend is. Dus als deze bijvoorbeeld sterk de sfeer bepaalt van een locatie. Dit geldt ook als de boom bijdraagt aan de lokale, historische identiteit van een plaats, gebeurtenis of belangrijk persoon. En dus een cultuurhistorische waarde heeft.  Als de boom een eenheid vormt met de omringende bomen. En kap voor schade zorgt bij de andere bomen. Als laatste moet een kapaanvraag ook voldoen aan de voorwaarden die in de Bomenverordening 2018 staan.

Regels in bestemmingsplannen

In het bestemmingsplan staan soms regels over het wel of niet mogen kappen van bomen en houtopstanden. Via regelsopdekaart.nl kunt u zien of dit ook voor uw grond geldt.

Regels vanuit Wet natuurbescherming

In de Wet natuurbescherming staan ook regels voor het wel of niet mogen kappen van houtopstanden. De Wet natuurbescherming houtopstanden is van toepassing bij:

  • de kap van bomen buiten de bebouwde kom,
  • bij een bos dat groter is dan 1000 m2 of
  • dat bestaat uit rij-beplanting van meer dan 20 bomen. 

Meer informatie vindt u op de website van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN)

Bekendmaking

Wij publiceren alle aanvragen voor een omgevingsvergunning die wij ontvangen. Dit doen wij ook met verleende vergunningen. Deze publicaties noemen we officiële bekendmakingen. Wij publiceren deze bekendmakingen op overheid.nl.

Handige e-mailservice

U kunt een e-mailservice instellen voor de website overheid.nl. U ontvangt dan elke keer als er in uw plaats of postcodegebied een publicatie is een e-mail. Dan hoeft u niet zelf meer te zoeken.

Bezwaar

Bent u het niet eens met ons besluit? Dan kunt u binnen 6 weken nadat het besluit is genomen hiertegen bezwaar maken. Het bezwaar moet u schriftelijk doen. Houdt ook nu uw DigiD of eHerkenning bij de hand om in te loggen.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de medewerker (casemanager) die uw zaak behandelt. 

Tip: Laat uw buren weten wat uw plannen zijn en overleg met hen. Dit voorkomt mogelijk dat zij bezwaar maken tegen uw vergunning.