Identiteitskaart

Een identiteitskaart is een officieel reisdocument. We noemen dit ook wel een ID-kaart. Met een identiteitskaart kunt u aantonen wie u bent en reizen naar bepaalde landen.

Wij werken alleen op afspraak. U kunt niet zonder afspraak bij ons binnenlopen. Via bovenstaande knop kunt een afspraak maken. Of maak telefonisch een afspraak via ons telefoonnummer (0224) 210 400. Het maken van een afspraak is gratis. We hebben geen wachttijden voor de aanvraag en levering van reisdocumenten en rijbewijzen.

Aanvragen

Voor het aanvragen van een ID-kaart moet u naar het gemeentehuis komen.

Vraagt u een ID-kaart aan voor uw kind? Dan moet uw kind mee als u een ID-kaart gaat aanvragen.

Meenemen

  • Een pasfoto die voldoet aan de voorwaarden.
  • Uw oude paspoort en/of identiteitskaart. Ook als ze al verlopen zijn.
  • Contant geld of uw pinpas. U moet uw nieuwe identiteitskaart meteen betalen.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of gezaghebbers. Hiervoor kunt u dit toestemmingsformulier gebruiken. Om te zien of de handtekeningen van beide ouders of gezaghebbers echt zijn moet het originele identiteitsbewijs van hen meegenomen worden.
  • Gaat u alleen met uw kind op vakantie? Dan heeft u schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig. Hiervoor is een formulier nodig dat u kunt downloaden op de website van Rijksoverheid.nl of bij ons kunt ophalen.  

Kosten

De kosten van een ID-kaart worden voorafgaand aan de aanvraag bij de balie met u afgerekend.

ID-kaart € 68,50
Jeugdidentiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar € 36,95
Extra kosten bij een spoedaanvraag € 51,60

Spoed

Heeft u met spoed een Identiteitskaart nodig? Dan kunt u een afspraak maken voor spoedaanvraag. Het duurt 1 werkdag. U moet voor 15:00 uur de aanvraag doen. De volgende werkdag na 10.00 uur kunt u uw kaart ophalen. Naast de kosten voor een identiteitskaart moet u € 50,90 betalen. 

Levertijd

Uw document ligt na 5 werkdagen voor u klaar in het gemeentehuis.

U moet een afspraak maken om uw document op te halen.

U kunt telefonisch via (0224) 210 400 of online een afspraak maken.

Wij bewaren uw aangevraagde identiteitskaart 3 maanden. Daarna is de nieuwe kaart niet meer geldig en moeten wij deze vernietigen. Wacht daarom niet te lang met het ophalen.

Bezorging van uw reisdocument

U kunt ook uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen bij u thuis en bijvoorbeeld ook op uw werk. Meer informatie vindt u op de pagina Bezorging van reisdocumenten.

Heeft u bij de aanvraag gekozen voor het bezorgen van uw document? Dan neemt AMP Groep contact met u op via de contactgegevens die u heeft doorgegeven bij de aanvraag. 

Geldigheid

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen boven de 18 jaar.

En 5 jaar voor kinderen tot en met 17 jaar.

Naar welke landen?

Met een ID-kaart kunt u naar een bepaalde landen reizen. Welke landen dat zijn? Vindt u op overheid.nl onder ‘paspoort en identificatie’.

Reizigersadvisering

Hiervoor kunt u contact opnemen met de GGD.

Vermissing

Bent u uw ID-kaart kwijt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij ons. Vul hiervoor het formulier Vermissing reisdocument in. U heeft hierbij uw DigiD nodig. 

U hoeft niet eerst naar de politie te gaan om aangifte te doen.

Kopie ID-kaart

Met de app KopieID kunt u een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Hierin kunt u de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn. Maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie. 

Ook zet u met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk schrijft u het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kunt u ook toevoegen als u niets heeft doorgestreept. U kunt de kopie daarna versturen of printen.

Het is ook mogelijk om de bewerkte kopie veilig op te slaan. Dus als er gegevens zijn doorgestreept. Op die manier is het mogelijk om een kopie te hergebruiken.

Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs? Dan is het dankzij de KopieID-app moeilijker om ermee te frauderen.

KopieID app downloaden

U kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.