Identiteitskaart

Algemeen

Een identiteitskaart is een officieel reisdocument. We noemen dit ook wel een ID-kaart. Met een identiteitskaart kunt u aantonen wie u bent en reizen naar bepaalde landen.

Wij werken alleen op afspraak. U kunt niet zonder afspraak bij ons binnenlopen. Via bovenstaande knop kunt een afspraak maken. Of maak telefonisch een afspraak via ons telefoonnummer (0224) 210 400. Het maken van een afspraak is gratis. We hebben geen wachttijden voor de aanvraag en levering van reisdocumenten en rijbewijzen.

Aanvragen

Voor het aanvragen van een ID-kaart moet u naar het gemeentehuis komen.

Vraagt u een ID-kaart aan voor uw kind? Dan moet uw kind mee als u een ID-kaart gaat aanvragen.

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). De pasfoto moet voldoen aan de eisen voor een pasfoto.
  • U kunt gebruik maken van de fotocabine in onze publiekshal.
  • Als u op het tijdstip van uw afspraak uw oude documenten en pasfoto niet bij u heeft, zullen wij de afspraak moeten verzetten. 
  • Tip: laat uw pasfoto maken door een expert.

  • Uw bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij aanvraag.

Toestemming reisdocument voor kinderen

Voor een paspoort is er toestemming nodig tot 18 jaar, voor een ID kaart tot 12 jaar.

Toestemming geven

Wilt u voor uw kind een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan moeten beide ouders/gezaghouders hiervoor toestemming geven. U kunt dit digitaal of persoonlijk aan de balie aan ons doorgeven.

Het geven van de toestemming geldt alleen voor ouders die het ouderlijk gezag hebben. Heeft u geen gezag? Dan hoeft u geen toestemming te geven. Heeft iemand anders dan de ouders het gezag, bijvoorbeeld een voogd, dan moet deze gezaghouder schriftelijk toestemming geven. Ook moet een bewijs worden ingeleverd waaruit blijkt dat deze persoon/instantie het gezag heeft.

U kunt persoonlijk toestemming geven aan de balie of online via DigiD.

Online met uw DigiD

U kunt online toestemming geven met uw DigiD.

De online toestemming moet voor de aanvraag van het paspoort of ID-kaart bij de gemeente binnen zijn. 

U kunt voor meerdere kinderen tegelijk toestemming geven voor zowel een paspoort als een ID-kaart.

Toestemming geven met DigiD

Persoonlijk aan de balie

Maak gebruik voor het geven van schriftelijke toestemming onderstaand formulier. Neem van alle personen die het formulier getekend hebben een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee. Op een kopie identiteitsbewijs vermeldt u dat het bestemd is voor het aanvragen van een paspoort of id-kaart. Dit kunt u veilig doen met de KopieID-app.

Het toestemmingsformulier en/of het kopie identiteitsbewijs moeten zijn voorzien van een originele “natte” handtekening. Met een natte handtekening wordt bedoelt een handtekening die met pen op het formulier is gezet.

Reizen met kinderen

Gaat u alleen met uw kind op vakantie? Dan heeft u schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig. Hiervoor is een formulier nodig dat u kunt downloaden op de website van Rijksoverheid.nl(link is extern) of bij ons kunt ophalen.  

Kosten

De kosten van een ID-kaart worden voorafgaand aan de aanvraag bij de balie met u afgerekend.

ID-kaart€ 75,80
Jeugdidentiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar€ 40,90
Extra kosten bij een spoedaanvraag€ 57,05

Spoed

Heeft u met spoed een Identiteitskaart nodig? Dan kunt u een afspraak maken voor spoedaanvraag. Het duurt 1 werkdag. U moet voor 15:00 uur de aanvraag doen. De volgende werkdag na 10.00 uur kunt u uw kaart ophalen. Naast de kosten voor een identiteitskaart moet u € 57,05 betalen. 

Levertijd

Uw document ligt na 5 werkdagen voor u klaar in het gemeentehuis.

U moet een afspraak maken om uw document op te halen.

U kunt telefonisch via (0224) 210 400 of online een afspraak maken.

Wij bewaren uw aangevraagde identiteitskaart 3 maanden. Daarna is de nieuwe kaart niet meer geldig en moeten wij deze vernietigen. Wacht daarom niet te lang met het ophalen.

Bezorging van uw reisdocument

U kunt ook uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen bij u thuis en bijvoorbeeld ook op uw werk. Meer informatie vindt u op de pagina Bezorging van reisdocumenten.

Heeft u bij de aanvraag gekozen voor het bezorgen van uw document? Dan neemt AMP Groep contact met u op via de contactgegevens die u heeft doorgegeven bij de aanvraag. 

Geldigheid

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen boven de 18 jaar.

En 5 jaar voor kinderen tot en met 17 jaar.

Naar welke landen?

Met een ID-kaart kunt u naar een bepaalde landen reizen. Welke landen dat zijn? Vindt u op overheid.nl onder ‘paspoort en identificatie’.

Reizigersadvisering

Hiervoor kunt u contact opnemen met de GGD.

Vermissing

Bent u uw ID-kaart kwijt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij ons. Vul hiervoor het formulier Vermissing reisdocument in. U heeft hierbij uw DigiD nodig. 

U hoeft niet eerst naar de politie te gaan om aangifte te doen.

Kopie ID-kaart

Met de app KopieID kunt u een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Hierin kunt u de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn. Maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie. 

Ook zet u met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk schrijft u het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kunt u ook toevoegen als u niets heeft doorgestreept. U kunt de kopie daarna versturen of printen.

Het is ook mogelijk om de bewerkte kopie veilig op te slaan. Dus als er gegevens zijn doorgestreept. Op die manier is het mogelijk om een kopie te hergebruiken.

Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs? Dan is het dankzij de KopieID-app moeilijker om ermee te frauderen.

KopieID app downloaden

U kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.