Lokale inclusie agenda

Voor een samenleving die werkt voor iedereen

Reizen met het openbaar vervoer. Een sollicitatiebrief maken. Een fijne tijd op school hebben of iets leuks doen. Dit is niet voor iedereen even makkelijk. In het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking staat dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Om hier voor te zorgen maken gemeenten een Lokale Inclusie Agenda. In Schagen gaat deze agenda verder dan mensen met een beperking. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt en van wie je ook houdt: iedereen moet kunnen meedoen. Dit heet een inclusieve samenleving.

Lokale Inclusie Agenda

De eerste Lokale Inclusie Agenda werd opgesteld in 2021 met behulp van lokale ervaringsdeskundigen, organisaties en ondernemers. Daaruit kwamen zes speerpunten met bijbehorende acties naar voren die op dat moment belangrijk waren. Deze werden vervolgens samengevoegd tot één document. De Lokale Inclusie Agenda 2021-2022. De afgelopen tijd hebben we met elkaar deze actiepunten opgepakt. Het uitgebreide document is hieronder te downloaden.

Nu is de volgende fase aangebroken waarin we de volgende Lokale Inclusie Agenda 2023-2027 gaan maken. Dit doen we opnieuw samen met lokale ervaringsdeskundigen, organisaties en ondernemers. De volgende vier onderwerpen staat centraal:

  1. Geen discriminatie als gevolg van culturele achtergrond
  2. Alles thuis nabij organiseren voor kinderen van 0-12 jaar
  3. Betere fysieke en digitale toegankelijkheid
  4. Inclusief werkgeverschap via werving en selectie

Voorlopige planning in 2023:

  • 11 December: het presenteren van de Lokale Inclusie Agenda aan de raad
  • December: vaststelling van de Lokale Inclusie Agenda aan het college

Voor ontwikkelingen rondom de Lokale Inclusie Agenda 2023-2027, houdt deze webpagina in de gaten.