Onroerendezaakbelasting (OZB)

Algemeen

Heeft u een woning, een bedrijfsgebouw, winkel, kantoor of een stuk grond? Dan betaalt u elk jaar onroerendezaakbelasting (OZB) aan ons. U betaalt ook OZB als u een bedrijfsgebouw, winkel of kantoorruimte huurt. Hoeveel u betaalt hangt af van de waarde van uw woning of bedrijfspand en van het lokale OZB-tarief. Bij het vaststellen van het lokale OZB-tarief wordt rekening gehouden met onder andere de inflatie. Daarnaast wordt gekeken naar de gemiddelde ontwikkeling van de WOZ-waarden. Wanneer de WOZ-waarden stijgen daalt het OZB-tarief, zodat de stijging geen invloed heeft op het tarief. Andersom zal bij een daling van de WOZ-waarden het tarief stijgen. Onroerendezaakbelasting (OZB) betaalt u voor het hele jaar.

Kosten

De aanslag OZB is een rekensom van de WOZ-waarde van uw pand keer het OZB-tarief dat van toepassing is. Voor 2023 betekent dit de volgende berekening: WOZ-waarde x onderstaand percentage.

Voor 2024 betekent dit: u heeft een woning met een waarde van € 300.000. U betaalt dan 300.000 x 0,1112 % = € 333,60.

De tarieven voor 2024 zijn:

OmschrijvingTarief
Eigenaar woning0,1112 %
Eigenaar niet-woning0,2450 %
Gebruiker niet-woning0,1764%

De tarieven voor 2023 zijn:

OmschrijvingTarief
Eigenaar woning0,1095 %
Eigenaar niet-woning 0,2356 %
Gebruiker niet-woning 0,1696 %

Verordening OZB

De verordening kunt u vinden op overheid.nl.

Bezwaar maken?

Bent u het niet eens met de waarde op de WOZ-beschikking? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet bezwaar maken, kijk hiervoor bij bezwaar tegen de belastingaanslag en WOZ-waarde.

Veelgestelde vragen OZB

Vraag en antwoord:

De aanslag OZB wordt altijd op naam van één van de eigenaren gezet. Vindt u dat de aanslag verdeeld moet worden over de andere eigenaren? Dan moet u dat zelf regelen.

Nee, als u uw woning halverwege het jaar verkoopt dan krijgt u geen verlaging van uw OZB. Vaak wordt de OZB verrekend met de nieuwe eigenaar bij de notaris. Dit betekent dat u een deel van de OZB terugkrijgt van de nieuwe eigenaar. U kunt dit navragen bij de notaris.

De OZB wordt betaald door de persoon die op 1 januari de eigenaar is van het pand. Of door de gebruiker van een niet-woning. Een niet-woning is bijvoorbeeld een kantoorpand of een winkel.  

U krijgt als nieuwe eigenaar een aanslag voor de waarde van de grond en het gedeelte van het pand dat al af is op 1 januari. Is het pand helemaal af? Dan is de waarde hoger en moet u meer onroerende zaakbelasting betalen.

De WOZ-waarde heeft invloed op de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen. U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, omdat de gebruiker ook een belang heeft bij de WOZ-waarde. Daarom staat de WOZ-waarde ook op uw aanslagbiljet.

Dit staat op de aanslag. De bedragen worden de laatste dag van de maand van uw rekening afgeschreven.