Overgangsfase

Overgang van bestemmingsplan naar het omgevingsplan

Vanaf 1 januari 2024 worden bestaande plannen automatisch onderdeel van het tijdelijke deel van het omgevingsplan. Gemeenten hoeven hier niets voor te doen. Nieuwe plannen worden beoordeeld op basis van het moment waarop de gemeente een ontwerpplan ter inzage legt.

Ligt een nieuw of aangepast plan vóór 31 december 2023 ter inzage? Dan volgt het plan nog de oude regels tot het definitief is. Daarna wordt het onderdeel van het tijdelijke deel van het omgevingsplan.

Ligt een ontwerpplan na 31 december 2023 ter inzage? Dan gelden meteen de nieuwe regels van de Omgevingswet.

Wat zijn de gevolgen voor aanvragen die 1 september 2023 zijn ingediend

Het maken van een nieuw of aangepast plan kost veel tijd, minstens 4 tot 6 maanden. Dit komt door het overleg, het maken van het ontwerpplan, onderzoeken en de beoordeling door de gemeente en gemeenteraad.

Plannen die na 1 september 2023 zijn binnengekomen, kunnen eigenlijk niet meer volgens de oude regels worden afgehandeld. Ze moeten opnieuw volgens de nieuwe regels worden behandeld. Onder de Omgevingswet worden ook nieuwe zaken bekeken zoals gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en klimaat. Dit kan betekenen dat er aanpassingen of nieuwe onderzoeken nodig zijn.

Hoe kan een plan of project onder het huidige recht mogelijk worden gemaakt

Onder het huidige recht kan een plan of project nog steeds mogelijk worden gemaakt met een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan. Het moment van aanvraag is hierbij belangrijk. Als een aanvraag vóór de Omgevingswet is ingediend? Dan gelden de oude regels tot het definitieve besluit.