Verbouwen monument

Vergunning

Voor verbouwing of herstel (restauratie) van uw monument heeft u meestal een omgevingsvergunning bouw en/of monument nodig. Bijvoorbeeld voor sloopwerk, een nieuwe uitbouw of het plaatsen van zonnepanelen.

Omgevingsvergunning aanvragen

U kunt de omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket online. Hier kunt u ook de vergunningcheck invullen.

Geen vergunning nodig voor kleine ingrepen monument

In de regel zijn alle werkzaamheden aan een monument vergunningplichtig. Uitzonderingen daarop zijn gewone onderhoudswerkzaamheden waarbij vorm, kleur, materiaal en uitvoering niet veranderen. Deze werkzaamheden zijn vergunningvrij. Bijvoorbeeld als u de kozijnen en deuren van uw huis wilt overschilderen in dezelfde kleur of wilt herstellen met dezelfde materialen en kleuren. Wanneer de werkzaamheden van grote omvang zijn,  dus dat ze gewoon onderhoud te boven gaan, vallen ze onder restauratie.

Monumenten restaureren of verbouwen

Voor vragen over de verbouwing of restauratie van monumenten kunt u terecht bij het team vergunningen. Dit kan door het invullen van het contactformulier. Bellen kan naar:  (0224) 210 400. Vraag naar de adviseur erfgoed. 

Als u een ontwerpvraag heeft, raadpleeg dan een ervaren restauratiearchitect en een erkend restauratie bouwbedrijf. Op de website van Stichting ERM vindt u gecertificeerde bureaus. Op de website van Vakgroeprestauratie vindt u erkende restauratie bouwbedrijven.

Stappenplan

Stap 1

Neem een restauratiearchitect of restauratie-aannemer in de arm die uw plannen kan uitwerken.

Stap 2

Lever een conceptaanvraag in met de (schets) ontwerpen van de bestaande en nieuwe situatie, slooptekeningen en foto’s, zodat de erfgoedcommissie deze kan bespreken. Als het gaat om een verbouwing dan is er ook een snel onderzoek op hoofdlijnen van de bouwhistorie nodig (quickscan).

Stap 3

Overleg met de erfgoedcommissie en indien nodig het aanpassen van de plannen.

Stap 4

Lever een vergunningaanvraag in. (U kunt bij een minder complex plan ook stap 3 en 4 overslaan en direct een omgevingsvergunning indienen na stap 2). U kunt uw aanvraag indienen bij het omgevingsloket via de website www.omgevingsloket.nl. Zie de vraag “wat moet ik indienen voor een omgevingsvergunning?” En houdt uw DigiD-code bij de hand. Mocht u een aanvraag doen namens een organisatie of stichting dan moet u dit toch doen met uw eigen DigiD-code. Direct na het invullen kunt u aangeven namens welke organisatie of stichting u de aanvraag uitvoert.

Spreekuur erfgoed en monumenten

Wilt u weten wat een specialist op het gebied van monumentenzorg van uw plan vindt? Voordat u een aanvraag omgevingsvergunning doet? Maak dan gebruik van het online spreekuur. Uw bouwplan wordt dan beoordeeld door iemand van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. U ontvangt dan een advies.

Afspraak maken

Spreekuur

Het spreekuur is één keer in de twee weken op de woensdag tussen 9.00 en 10.00 uur online via Teams. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken. 

Wat moet ik indienen?

Zorg ervoor dat u de volgende documenten bij de hand hebt:

  • Foto's van de bestaande situatie;
  • Situatietekening met de plek van het bouwwerk ten opzichte van de perceelsgrenzen;
  • Plattegronden, van de bestaande en nieuwe situatie, met een schaal 1:100;
  • Doorsnedetekening van de nieuwe situatie, met een schaal 1: 20;
  • Geveltekeningen, bestaand en nieuw, met een schaal 1:100;
  • Overzicht van de bouwmaterialen die gebruikt gaan worden en de kleur daarvan;
  • Alle tekeningen moeten voorzien zijn van de maten en schaal.

Spreekuur welstand

Wilt u weten wat een specialist op het gebied van welstand van uw plan vindt voordat u een aanvraag omgevingsvergunning doet? Maak dan gebruik van het online spreekuur.

Erfgoedcommissie

De gemeente Schagen heeft een eigen erfgoedcommissie voor het uitbrengen van adviezen over erfgoed en monumentenzorg.

Richtlijnen voor het verbouwen, restaureren en onderhouden van monumenten / restauratierichtlijnen

Richtlijnen voor het verbouwen, restaureren en onderhouden van monumenten / restauratierichtlijnen

Energie besparen of verduurzamen van een monument

Woont u in een monument of karakteristiek pand? Dan bent u wellicht benieuwd hoe u het pand kan verduurzamen. Wanneer kunt u kiezen voor dubbel glas en wanneer voor achterzetbeglazing of speciaal voor monumenten ontwikkeld isolatieglas? Deze vragen worden beantwoord in de brochure Afwegingskader verduurzaming monumenten

Ga naar Toolkit duurzaamheid Voor verschillende monumenten vindt u daar tips en advies over hoe u thuis energie en geld kunt besparen.