Bestemmingsplan

Algemeen

Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin staat waarvoor een stuk grond of een gebouw gebruikt mag worden. In dit plan staat omschreven of u mag bouwen, hoe groot u mag bouwen en waarvoor de gronden gebruikt mogen worden.

Wat is een bestemmingsplan

Een bestemmingsplan bestaat uit een plankaart en regels. De plankaart geeft aan waar u iets mag bouwen en voor welk gebruik dit geldt. U kunt daarbij denken aan wonen, werken, detailhandel, recreatie en dergelijke. In de regels kunt u lezen hoe groot u mag bouwen en waarvoor u het bouwwerk en aangrenzende gronden mag gebruiken.

De meeste bestemmingsplannen en/of ontwerpbestemmingsplannen zijn na 1 januari 2010 gemaakt en kunt u online inzien via regels op de kaart.

Omgevingsvergunning

Voldoet uw (bouw)plan niet aan het bestemmingsplan? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen voor de activiteit 'Handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening'. U kunt controleren of u vergunning nodig heeft (een vergunningcheck doen) via het Omgevingsloket . Als het nodig is, kunt u een omgevingsvergunning aanvragen.

Meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning biedt de gemeente aan op de pagina omgevingsvergunning

Afwijken bestemmingsplan

Heeft u een plan of een idee dat u wilt uitvoeren in onze gemeente? En past dit plan niet in het bestemmingsplan? Dan dient u rekening te houden met de Omgevingsvisie gemeente Schagen. Onze Omgevingsvisie laat zien wat we belangrijk vinden voor de omgeving waarin wij wonen, werken en waarin wij onze tijd doorbrengen. Voor meer informatie gaat u naar omgevingsvisieschagen.nl.

In de Omgevingsvisie vindt u naast de speerpunten en waardenkaart, ook een stappenplan. In het stappenplan staat wat u kunt doen om uw plan goed voor te bereiden

Vragen

Voor meer informatie.

Als een bestemmingsplan gaat wijzigen dan maken wij dit bekend op www.overheid.nl. U kunt een e-mailservice instellen voor de website overheid.nl. U ontvangt dan elke keer als er in uw plaats of postcodegebied een publicatie is een e-mail. Dan hoeft u niet zelf meer te zoeken.

Op de landelijke website Regels op de kaart.nl kunt u plannen zoeken op plek (provincie, woonplaats, straat, adres) of op naam. Nadat u de plek heeft opgezocht, krijgt u aan de linkerkant op de pagina een overzicht van bestemmingsplannen te zien. U kunt kiezen uit verschillende bestemmingsplannen. Kies het bestemmingsplan, waardoor u onder het kopje "plekinfo" informatie ziet over de bestemming.

De kleuren op de kaart laten de verschillende bestemmingen zien. Als u in het rechtermenu onder "plekinfo" op de bestemmingen klikt, dan krijgt u de planregels te zien voor de uitgezochte bestemming. 

Voordat de gemeente een bestemmingsplan vaststelt, mag iedereen tijdens de ontwerpfase een zienswijze sturen. Een ontwerpbestemmingsplan kunt u zes weken  inkijken. Dat wordt bekend gemaakt via de websites www.overheid.nl en het plan is in te zien op www.regelsopdekaart.

De zienswijze kan digitaal of per gewone post gestuurd worden.

Voor een digitale zienswijze moet u het formulier zienswijze ontwerp omgevingsvergunning of ontwerpbestemmingsplan invullen. Daarvoor moet u inloggen met DigiD.

Per gewone post stuurt u de zienswijze per brief aan de gemeenteraad van Schagen, postbus 8, 1740 AA Schagen .

U bent verplicht het volgende in uw brief te zetten:

  • uw naam en adres
  • de datum van uw zienswijze (dat is de datum dat u uw brief naar de gemeente stuurt)
  • tegen welk ontwerpbestemmingsplan u uw zienswijze richt
  • waarom u het niet eens bent met het voorgenomen besluit en/of uw op- en aanmerkingen op het voorgenomen besluit
  • uw handtekening

Wilt u ook uw telefoonnummer in uw brief zetten? Dan kan de gemeente u eventueel bellen over de behandeling van uw zienswijze.

Als een aanvraag voor een omgevingsvergunning niet klopt met het bestemmingsplan, kan er sprake zijn van planschade.  Daarvoor kan de gemeente dan verantwoordelijk gesteld worden. Meer hierover leest u in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening.

Soms werkt de gemeente alleen mee bij het afwijken van het bestemmingsplan als de aanvrager eerst een planschadeovereenkomst ondertekent. Het ondertekenen van de overeenkomst betekent dat de aanvrager zelf de mogelijke planschade betaalt. De gemeente neemt contact op met u tijdens de aanvraag als dit op uw plan van toepassing is.

Heeft u voor uw (bouw)plan een omgevingsvergunning nodig? Of past het plan niet in het bestemmingsplan? Dan kunt u uw plan eerst laten toetsen voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Dit heet een conceptaanvraag. Een conceptaanvraag kost geld. Tijdens een conceptaanvraag kijken wij of de aanvraag voor een vergunning kansrijk is.

U kunt online een conceptaanvraag ruimtelijke plannen aanvragen.

De kosten voor het in behandeling nemen van een conceptaanvraag met het verkrijgen van een indicatie of een voorgenomen project vergunbaar is, bedraagt € 917,40 (tarief 2024). Dit bedrag trekken wij later af van de legeskosten. Deze betaalt u voor het regelen van de aanvraag omgevingsvergunning na uw conceptaanvraag.

De kosten voor een conceptaanvraag staan in artikel 2.4.1 van de legesverordening van gemeente Schagen.

Afwijken van het bestemmingsplan met een omgevingsvergunning kost geld. De kosten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning of een conceptaanvraag kunnen verschillen. Voor alle kosten voor een omgevingsvergunning bekijkt u hoofdstuk 3 van de legesverordening.

Heeft u vragen? Dan kunt u een consult ruimtelijke plannen aanvragen.

Let op: door een grote toename van het aantal consulten is onze reactietijd op dit moment een stuk langer dan u van ons gewend bent. Wij stellen uw geduld daarom ook zeer op prijs.