Nieuwe begrippen onder de Omgevingswet

Omgevingsvisie

De Omgevingswet zegt dat gemeenten plannen moeten maken. Deze plannen heten Omgevingsvisie en omgevingsplan. In Schagen hebben we zo'n visie al gemaakt in 2021. Hierin staat wat we belangrijk vinden voor onze omgeving in de toekomst. We willen genoeg huizen en werk, en ook denken we aan energie, klimaat en gezondheid. Dit staat allemaal in de omgevingsvisie. Het is een belangrijk onderdeel van de nieuwe regels. Meer informatie hierover leest u op onze pagina Omgevingsvisie.

Omgevingsplan

Het omgevingsplan vervangt alle bestemmingsplannen van de gemeente over hoe dingen gebouwd mogen worden. Het lijkt op een bestemmingsplan, maar het is breder. Hierin staat hoe een gebied eruit moet zien. Niet alleen hoe gebouwd mag worden, maar ook bijvoorbeeld hoe gezondheid terugkomt is het omgevingsplan. Ook kunnen we ervoor kiezen geen regels te stellen, maar bijvoorbeeld een meldingsplicht in te stellen.

Vanaf 1 januari 2024 krijgt elke gemeente automatisch een tijdelijk omgevingsplan. Gemeenten hebben tot eind 2032 de tijd om één nieuw omgevingsplan voor de hele gemeente te maken. Dat nieuwe plan zal waarschijnlijk iets algemener en flexibeler zijn dan onze oude plannen. Gemeenten mogen dan meer zelf beslissen. Dit betekent ook dat de gemeente openstaat voor ideeën van inwoners, ondernemers en andere partners.

Meer informatie hierover leest u op onze pagina Omgevingsplan.

Omgevingsvergunningen, OPA en BOPA

Onder de Omgevingswet moeten we toestemming vragen voor bepaalde dingen, zoals bouwen, bomen kappen en sloopwerk. Deze toestemming vraagt u aan via een omgevingsvergunning. Er zijn twee soorten toestemmingen.

Toestemming volgens de regels is omgevingsplanactiviteit (OPA)

Dit betekent dat het past bij wat de regels zeggen en dat u hiervoor toestemming nodig hebt. Met andere woorden hiervoor moet u een vergunning aanvragen.

Toestemming buiten de regels is buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)

Dit betekent dat het niet past bij wat de regels zeggen. Er zijn twee situaties mogelijk:

  1. Als de activiteit volgens het omgevingsplan een vergunning nodig heeft, maar het past niet volgens de regels.
  2. Als de activiteit niet past volgens het omgevingsplan, maar het misschien toch mag als de activiteit past bij andere regels van het Rijk en de provincie.

Bij het eerste geval mogen we niet zomaar nee zeggen. We mogen de toestemming misschien wel geven als het netjes verdeeld is over verschillende plekken in de gemeente. Met andere woorden, de vergunning kan toch verleend worden met het oog op evenwichtige toedeling van functies aan locaties.

Bij het tweede geval past het niet bij het plan, maar het mag misschien toch als het netjes  verdeeld is over plekken en als het past bij de regels van het Rijk en de provincie. Wilt u meer weten over de Bopa? Ga dan naar onze pagina BOPA