Parkeerplaats voor gehandicapten

Algemeen

Heeft u een lichamelijke beperking en kunt u uw auto niet vlakbij uw woning of werk parkeren? Dan kunt u een eigen gehandicaptenparkeerplaats aanvragen bij ons. Dit is een parkeerplaats waar alleen u mag parkeren. Bij deze parkeerplaats staat het nummerbord van uw auto. U moet wel aan enkele regels voldoen.

Gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplaats is parkeerplaats waarop alleen gehandicapten mogen parkeren. Hierbij staat een speciaal verkeersbord. Ook staat er een kenteken bij van de auto die hier mag parkeren. De parkeerplaats is ongeveer 3 meter breed. Hierdoor hebben gehandicapten genoeg ruimte om in en uit de auto te stappen.

Regels

Wilt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen? Dan moet u rekening houden met de volgende regels:

  • U heeft geen eigen parkeerruimte. Heeft u bijvoorbeeld een eigen garage of een oprit bij uw woning? Dan krijgt u geen eigen gehandicaptenparkeerplaats.
  • U heeft een gehandicaptenparkeerkaart. Heeft u alleen een passagierskaart? Dan kijken wij bij uw woning of in en uit de auto stappen voor ernstige verkeersoverlast zorgt. Bijvoorbeeld omdat u dan met uw auto de weg afsluit. Zorgt het in en uit de auto stappen voor ernstige verkeersoverlast? En heeft u alleen een passagierskaart? Dan komt u toch in aanmerking voor een eigen gehandicaptenparkeerplaats.
  • Kan het volgens de verkeersregels op de plek waar u een eigen gehandicaptenparkeerplaats wilt? Het kan als de eigen parkeerplaats geen gevolgen heeft voor de veiligheid van het verkeer en het andere verkeer gewoon kan doorrijden. Wij controleren dit op de plaats waar u de gehandicaptenparkeerplaats zou willen.
  • Als het medisch echt moet dat u een eigen parkeerplaats krijgt. U moet zich laten keuren door een onafhankelijke keuringsarts. Die arts bepaalt of u inderdaad een eigen parkeerplaats nodig heeft. Ook zegt de arts hoe dichtbij uw woning deze parkeerplaats moet komen.
  • U kunt niet gemakkelijk dichtbij uw woning parkeren. Wij kijken op 6 momenten hoeveel parkeerplaatsen bij uw woning vrij zijn. Wij kijken dan naar de parkeerplaatsen waar volgens u uw gehandicaptenparkeerplaats moet komen. Vinden wij ook dat er te weinig vrije parkeerplaatsen zijn? Dan kunt u een eigen gehandicaptenparkeerplaats krijgen. Wij leggen deze parkeerplaats aan.

Gegevens die nodig zijn

Wij moeten bepaalde gegevens hebben voordat wij besluiten of u wel of geen gehandicaptenparkeerplaats krijgt. Bijvoorbeeld over uw medische situatie. Misschien zijn deze gegevens al bij ons bekend. Bijvoorbeeld als u net een gehandicaptenparkeerkaart heeft aangevraagd.

Hebben wij niet voldoende gegevens? Dan vragen wij een medisch advies aan bij een keuringsarts. U krijgt dan een oproep om naar deze arts toe te gaan. De arts bepaalt of het inderdaad nodig is dat u een eigen gehandicaptenparkeerplaats krijgt.

Aanvragen

U kunt digitaal een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD.

Kosten

U hoeft niets te betalen voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats. Ook het aanleggen kost niets. U moet alleen betalen voor een witte kentekenplaat die bij de parkeerplaats komt. Deze witte kentekenplaat moet u zelf regelen en aan ons geven.

Behandeltermijn

Binnen 8 weken krijgt u antwoord op uw aanvraag. In deze 8 weken bekijken we ook een aantal keer hoeveel parkeerplaatsen bij uw woning vrij zijn. Daarna maken wij via overheid.nl een officiële publicatie over de parkeerplaats. Uw buren mogen dan 6 weken lang bezwaar maken tegen ons besluit. Pas na die 6 weken leggen wij de gehandicaptenparkeerplaats aan.

Bezwaar maken

Uw buren kunnen tegen ons besluit bezwaar maken. Doet iemand dat? Dan nemen wij een besluit over dit bezwaar. Krijgen de buren van ons gelijk? Dan betekent dit dat u toch geen eigen parkeerplaats krijgt. U kunt hier dan weer bezwaar tegen maken. Hoe dat moet? Leest u bij ‘bezwaar maken’.