Het vooroverleg en het aanvragen van een vergunning onder de Omgevingswet

Stappenplan per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 veranderen we de manier waarop we uw plannen en aanvragen behandelen. Dit gebeurt in twee stappen:

  1. Eerst hebben we het vooroverleg in twee delen (1. Consult 2. Conceptaanvraag)
  2. Dan komt de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Het vooroverleg is de fase voor de officiële aanvraag. We gaan u in de geest van de Omgevingswet meer begeleiden en coachen. Dit zorgt ervoor dat de behandeling van uw plannen zo vlot en efficiënt mogelijk verloopt.

Voordat u contact opneemt met de gemeente gaat u eerst zelf informatie verzamelen. Dat kan onder meer via de website van de gemeente. Dit noemen we Zelftoets. Meer info vindt u onder stap 1.

Afspraak bij het Omgevingsloket in gemeentehuis

Als u het heel lastig vindt, kunt u donderdag van 13:00 tot 15:00 uur terecht bij ons fysieke Omgevingsloket in het gemeentehuis. Hier kunt u terecht met vragen over de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor bouwen. Inhoudelijke behandeling van bouwplannen doen we niet in dit loket. Net als het inzien van stukken.

Afspraak maken

Ook hebben wij op dinsdag van 13:00 tot 16:00 uur en donderdag van 9:00 tot 12:00 uur een telefonisch spreekuur. U kunt ons bellen via het algemene telefoonnummer (0224) 210 400.

Stap 1

Maak een zelftoets

Als u een plan heeft, is het slim om eerst zelf wat onderzoek te doen en informatie te verzamelen. U kunt hiervoor de website bekijken en de vergunningencheck doen op het Omgevingsloket.

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Het plan heeft geen vergunning nodig en u kunt gewoon beginnen.
  • Voor het plan is een vergunning nodig en alles is duidelijk. U hoeft geen vooroverleg met de gemeente te voeren en kunt meteen een vergunning aanvragen.
  • Voor het plan is een vergunning nodig, maar het past waarschijnlijk niet in het omgevingsplan. Het is verstandig om vooroverleg met de gemeente te hebben. We raden aan om eerst een Consult in te dienen.

Stap 2

Consult indienen

Een consult is bedoeld om te beoordelen of uw plan kansrijk en wenselijk is. De juridische kant van de zaak wordt heel globaal bekeken. Meer informatie vindt u op onze pagina Consult (bouwkundige vragen).

Stap 3

Conceptaanvraag indienen

Na een positief advies op het Consult, kunt u mogelijk een Conceptaanvraag indienen om de haalbaarheid verder uit te werken. Dit geldt vooral voor lastige plannen die niet passen in het omgevingsplan. Meer informatie hierover leest u op de pagina Conceptaanvraag ruimtelijke plannen.

Stap 4

Omgevingsvergunning aanvragen

U vraagt uw vergunning aan via het digitale omgevingsloket. Hiervoor heeft u DigiD of eHerkenning nodig. Het omgevingsloket laat u zien welke gegevens en documenten nodig zijn voor uw aanvraag. Meer informatie vindt u op onze pagina Omgevingsvergunning.

Stap 5

Starten met uw (bouw)plan

Nadat u de vergunning heeft gekregen, mag u beginnen met bouwen, verbouwen of uw gebruik wijzigen. Laat ons weten wanneer u begint met bouwen.